Klein bier?

Schermafbeelding 2023-03-31 163157 Klein bier.png
Door Campagneteam Rijswijk op 31 maart 2023 om 15:48

Klein bier?

Niet te kleine details bespreken in de gemeenteraad! Ik had het mij nog zo voorgenomen. Geen klein bier aankaarten! Laat de wethouder de wet houden en het beleid, jij de controle en het toezicht- en af en toe een motie of initiatiefvoorstel. Iedereen zijn of haar eigen rol! 

Niet te kleine details bespreken in de gemeenteraad! Ik had het mij nog zo voorgenomen. Geen klein bier aankaarten! Laat de wethouder de wet houden en het beleid, jij de controle en het toezicht- en af en toe een motie of initiatiefvoorstel. Iedereen zijn of haar eigen rol! 

Goede voornemens van mij aan het begin van mijn raadsperiode, maart 2022. Want als raadslid houd je toezicht op een organisatie met meer dan 200 miljoen op de begroting. Normaal gesproken zou dat betekenen dat je je niet druk maakt om ‘klein bier’, want dan zit je te muggenziften en ga je zitten op de plek van de wethouder en bestuurder. Rolvastheid is belangrijk voor raadsleden en wethouders. 

 

Maar ja, toen kwam in maart de armoedebestrijdings nota op de agenda van de Forumvergadering. En dan merk je dat je toch wat dieper op de zaken in gaat. En niet alleen ik, alle partijen hadden de nota goed gelezen en het was duidelijk dat het onderwerp armoede bestrijding alle partijen aan het hart ging; links, rechts, lokaal, nieuw en oud. Mooi om te zien! 

 

Wat was dan het kleine detail waar ik met anderen toch aandacht voor vroeg? Het kwam tevoorschijn door een vraag van GroenLinks raadslid Lara Oude Alink, die vroeg of de ‘armoede ervaringsdeskundigen’ ook een vergoeding kregen voor hun regelmatige deelname en lidmaatschap aan de klankbordgroep armoedebestrijding. Je moet je voorstellen dat je dan als iemand met armoede, tussen allemaal mensen zit met een baan.  Je deelt dan in die groep het verhaal en je ervaring met je ellendige armoede, zodat de groep een oplossing kan vinden. Je bent cruciaal voor het werk van deze groep professionals, maar krijgt er niets voor behalve een lief dankwoord en een bloemetje. ‘Ik zou toch gekke Henkie zijn als ik dan meedeed als arme’, zei ik in de Forumvergadering…

 

Irene Jansen- Dirkx van Wij. dacht er net zo over. En dus dienden we samen met Rijswijks Belang een motie in om dit kleine maar toch heikele punt aan te pakken en een passende vergoeding te regelen voor die ervaringsdeskundigen in de klankbordgroep. Het is maar klein bier, praktisch gezien. Maar wel een belangrijk signaal aan iedereen. Neem armen en hun inbreng serieus, als waardevolle burgers in Rijswijk. 

Deze column werd gepubliceerd door het Rijswijks dagblad op 30 maart 2023.