
Update uit de raad
Afgelopen dinsdag 8 november was de eerste begroting van het nieuwe college; een begroting van meer dan 220 miljoen euro, met goede aandacht aan een meer sociaal, veilig en groen Rijswijk. We hebben daarom ook ingestemd met deze begroting.
We hadden zoals gewoonlijk een korte spreektijd als bijdrage, 6 minuten, en daarom kiezen wij iedere keer voor een beperkt aantal thema's wij speciaal aandacht voor willen. Maar we hadden in onze bijdrage aan de begroting drie zaken waar wij extra aandacht voor vroegen, die wij in onze campagne dit jaar ook hebben genoemd:
1. Aandacht voor de extremere gevolgen van klimaatverandering in de begroting en plannen van het college. We dienden met Groenlinks een motie in die door het college werd overgenomen, over het ontbreken van een klimaatadaptatieplan van de gemeente. En we stemden van harte mee voor een grootschalige isolatie fonds van het overschot op de begroting, om verder isoleren van woningen (ook appartementen) in Rijswijk mogelijk te maken. Alle hens aan dek voor minder energieverbruik!
Ook stemden we van harte mee met het amendement om het regionale bus en tramvervoer voor ooievaarspashouders die AOW gerechtigd waren, net als in Den Haag, gratis te laten reizen met bus en tram. Het fietsplan (waar D66 zich ook voor inspant met ons) komt aan de orde in het eerste kwartaal van 2023, als gevolg van de nieuwe mobiliteitsstrategie van de gemeente. Daarin gaan we ook weer aandacht vragen voor wijk gebonden deelmobiliteit.
2. We vroegen weer aandacht voor de vluchtelingensituatie in Nederland. Net die middag bleek dat de spreidingswet inderdaad per 1 januari 2023 in zal gaan, en Rijswijk, net als alle andere gemeenten, blijvend zorg zal dragen over vluchtelingen in haar gemeente. Dit is nu ook al het geval; 50 vluchtelingen uit het AZC zijn nu in het Best Western Hotel in Rijswijk gevestigd door het COA. We constateerden met genoegen en lichtelijke verbazing dat een goede verstandhouding met het COA wel mogelijk was door dit college. Wethouder van Malsen zal zijn best doen, en dat gaf ons best vertrouwen. We vragen gebed voor vluchtelingen wereldwijd en in Nederland, en wijsheid voor politieke leiders hierin.
3. MOTIE WARME WINTER- We vroegen deze herfst in alle vergaderingen al aandacht voor iedereen die het moeilijk vindt om zijn of haar huis te isoleren, door welke omstandigheden dan ook; te weinig eigen geld, een VVE die niet meewerkt, formulieren voor aanvraag subsidie zij te moeilijk, of men is bang om met subsidie ook voor fraudeur uitgemaakt te worden. Vorige winter werd immers de helft van de gratis isolatie vouchers, gereserveerd door de gemeente voor de armste inwoners, niet aangevraagd.
En nu de energieprijzen voor veel inwoners de pan uit rijzen, dienden we een motie in om warme kamers te promoten door de gemeente; kamers die de gemeente al beheert, in buurthuizen en de bieb. Wethouder Mark de Wit was erg te spreken over onze motie, en nam deze ook over. Wel had hij vragen over juist de energiekosten in buurthuizen. En in de tweede ronde kon Maaike Harmsen ook die zorg goed begrijpen; zowel een koud buurthuis waar men bibberend een kopje koffie drinkt in winterjas is niet de bedoeling, maar een buurthuis wat in de gang een koffiecorner heeft en de verwarming laat blazen op 26 graden, moet ook creatief nadenken over een energiezuinigere oplossing.... De wethouder was het hiermee eens, en dit was een mooi gesprek tijdens de raadsvergadering.
Een leerzame stemming...
Omdat onze motie Warme Winter al door de wethouder was aanvaard, hoefden we niet deze motie in stemming te brengen. Maar het kan wel, om na te gaan wat iedere partij die aanwezig was, ervan vond. Want vier partijen -Wij., BVR, Rijswijks Belang, VVD- hadden geen woord gezegd tijdens de bespreking van onze motie. En zij stemden allen tegen: 15-14. Desondanks wordt de motie gewoon uitgevoerd zei de wethouder, en wij zullen hem eraan houden!